Hned na začátku prvního dílu reality show máme možnost se seznámit s šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem. Kamera ho nachází v jeho Café Imperial a pan šéf se představuje. Zároveň se dozvíme, kam se podíváme. Do litoměřické restaurace Hrádek. Co tam asi pan šéfkuchař najde za hrůzy?Karel Vinař, majitel restaurace Hrádek, vlastní i diskotéku, která jeho hospůdku dotuje. A protože by byl rád, aby si i restaurace vydělávala, vydá se do Prahy a požádá Zdeňka Pohlreicha o pomoc.
Oba pánové se setkávají přímo v Café Imperial. Karel Vinař prozradil, že si na restauraci vzal úvěr 2,5 milionu korun, v kuchyni má 2-3 kuchaře a na jídelním lístku 90 (!) jídel. Rozpačitě míchá svoje kafe, které zřejmě vůbec nepije. Schůzka je domluvena, show může začít.
Šéfkuchař Pohlreich přichází k Hrádku a už před vchodem se mu nelíbí nabízená 30% sleva z nápojů. "To už tam můžete rovnou napsat, že se potápíte!" Vývěsní štít taky není v nejlepším pořádku a obrázky palem a moře hned přede dveřmi první dojem taky nezachrání. Ale drsný kontrolor už vchází dovnitř.

Nějak takhle:




Pan majitel vchází na příkaz drsného pana Pohlreicha do lokálu, poptat se, jak hostům chutnalo.


A jde se do kuchyně. Ta v Hrádku vypadá takhle:

"Je tu spousta věcí, ze kterých slušný lidi prostě nevařej!" prohlašuje drsný šéf a vyhazuje krabici se šťávou k masu, koření na čínu, gyros - glutamát, kečup (o reklamě firmy Heinz k pořadu Ano, šéfe si na těchto stránkách už brzy přečtete), solamyl, pikslu arašídů, vegetu, koření v otevřených nádobách, nepanenský olivový olej, mletý pepř ("Pepř, mletej - nikdy! Řekni panu vedoucímu, až bude mít volnejch 500 korun, ať ti koupí mlejnek na pepř!"), gulášové koření, polotovar smažený sýr ("kruciprdel!"), sójovku - všechny umělý věci pryč!


- Caesar salát
- salát s kuřecími játry
- domácí slepičí polévku
- bůček s růžičkovou kapustou a bramborovými knedlíky
- bílou klobásu se šťouchanými brambory
- kuře na paprice s rýží
A pro diváky (a pro Láďu) následuje lekce vaření, resp. porcování kuřete. A pak "konečně začínáme vařit". Iveta, pomocná kuchařka, má za úkol zpracovat játra. Ale divák má obavu, aby Iveta nezačala zvracet. Játra jí nedělají dobře - a je to vidět. Nakonec se ale přemůže a jatýrka nakrájí. "Raketa u zadku" je zapálena, uvidíme, co bude dál.

V kuchyni se vaří, jen vybavení poněkud pokulhává. Když vyndá Láďa cedník, pan šéfkuchař dostane záchvat smíchu. Bodejť by ne - už jste viděli sletovaný cedník?

Šéf radí šéfovi, aby si sednul s panem majitelem a promluvili si o vybavení kuchyně. Šetřit je potřeba jinde.
Učnice (obor kuchař - číšník) přináší máslo, vlastně rostlinný tuk, který se jako máslo tváří. Co je to v té škole učí? Rama Bonjour opravdu máslo není. Zaplaťpánbů, že to režie do dílu zařadila - kolik lidí tohle kupuje a nečte informace na obalu?

Kontroluje spokojenost hostů a hned je důvod sprdnout personál. Proč servírka nabízí jen dvě vína, když jich je plný vinný lístek? Ale komentář šéfa je jasný: 1. Host má vždycky pravdu. 2. Nikdy před ním neřešíme provozní problémy. A řešit s učnicí na baru, proč nepřinesla vinný lístek, taky nebylo nejšťastnější. Pan majitel zalezl zpátky do kanceláře a tváří se dost naštvaně. Servírka je najednou pipina a panu majiteli leze nové menu a jeho prezentace do peněz.
"Mám pocit, že spadli do vířivý pračky a zatím ještě nevěděj, co se tady na ně sesypalo!" říká Zdeněk Pohlreich a na týden odjíždí. Štáb má ale restauraci pod kontrolou. Změnil se interiér, Šárka se stydí pořád. Vaří se denně hotová jídla, knedlíky se nadále kupují a nevaří, oblohy jsou sice menší, ale jsou, kečup se nevrátil. Šárka je rozhodnutá odejít. Maminka pláče.

Láďa volá ráno šéfovi a ten přijíždí na předem domluvenou schůzku. Cedule se slevami z nápojů je na svém místě, jen místo palem a moře je čistá bílá zeď. No hurá, aspoň něco. Ivetka přibíhá s vypraným a vyžehleným rondonem, ještě pár lichotek na adresu šéfa a jde se vařit. Něco spešl.

Zdeněk se s Láďou sází o šampáňo (platí pan majitel), že se musí prodat dvanáct porcí hotovky, kterou šéfkuchař připravil (krevetový koktejl, jehněčí kolínko na majoránce se špenátem a pečeným bramborem, rybí polévku, uzeného pstruha s teplým bramborovým salátem a candáta s petrželovou omáčkou a vařeným bramborem, srnčí ragú).

Ivetka se raduje, že se prodává pastýřský hermelín ("tomuhle se říká Mission impossible - byla jste někdy u pastýře?" ptá se šéf, když Ivetka do hermelínu vkládá šunku), protože s Láďou vedou - minutky se prodávají líp.
Hospoda je plná, stejně jako při minulé zkoušce jsou pozváni komparzisté. Pan majitel nikde, mezi hosty musí šéfkuchař. Hosté si stěžují, čekají i hodinu na jídlo. "Hospoda se po telefonu nedělá!" rozčiluje se Zdeněk Pohlreich. Pan majitel přichází ve tři odpoledne. Pozdě, ale přece.
Sázka končí, vyhrává Láďa, bouchá šampáňo a na řadu přichází dárek - nový cedník. Mise končí. Ale ne na dlouho.
Po dvou měsících se Zdeněk vrací do restaurace Hrádek. Co se změnilo? Šárka dala výpověď, menu se zkrátilo na 50 položek. Jídla stojí kolem 70 Kč. Pan šéf si vybírá Tajemství mistra kuchaře. Hospoda je prázdná, přesto je čekání na jídlo docela dlouhé. "Kuřecí prsa s broskví a se šunkou. To je velký tajemství, ale myslím si, že je vyzrazený už několikrát. Pomóc!"
Ke stolu přichází otrávený Láďa a prozrazuje, že se nezměnilo vůbec nic. Všechno zůstalo při starém. Zklamání z promarněné příležitosti, jak řekl šéf Zdeněk. To sedí.

Na konci dílu se dozvídáme, že je Hrádek na prodej. Třeba se noví majitelé budou snažit víc.
Vrátili jsme se do Hrádku - více v tomto článku.
Podívejte se na celý první díl:
Děkuji za zajímavý článek! První díl o kuchařském pořadu mě zaujal hlavně tím, jak popisujete zákulisí a přípravy soutěžících. Máte pravdu, že kuchařské show dokážou ukázat nejen talent, ale i stres a dynamiku týmu. Myslím, že tento koncept je skvělý pro inspiraci diváků doma i pro představení nových technik a receptů. Ráda bych věděla, co vás nejvíce překvapilo během sledování pořadu? Těším se na další díly vašeho pohledu na toto téma! 😊